İletişim formunu doldurarak sizinle iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçin

Hexagon SmartScan VR800 - İlk Zoom Projeksiyonlu Endüstriyel Optik Sensör

Hexagon SmartScan VR800 - İlk Zoom Projeksiyonlu  Endüstriyel Optik Sensör

Yapılandırılmış ışık ile tarama (structural light scanning) ya da sıkça kullandığımız hali ile optik ölçüm sistemleri seçiminde en önemli kriterlerden biri değiştirilebilir lenslere (ölçüm hacmi – measuring volume - MV) sahip olmasıdır.

Ölçülen parçaların boyutları ve hassasiyet beklentisi aşağı yukarı aynı doğrultuda ise maliyeti daha uygun olan sabit ölçüm hacmine sahip optik kameralar 3D tarama ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Fakat boyutları 100mm – 1000 mm arasında değişen parçaları ölçmeniz gerektiğini düşünelim. Bu durumda tek bir sistemden her parça için aynı data kalitesi ve hassasiyeti bekliyorsak optik ölçüm sisteminin değiştirilebilir lens setlerine sahip olması gerekir.

Parçaya uygun lens seti kameraya monte edilmeli ve o sete ait sertifikalı kalibrasyon plakası ile doğrulandıktan sonra tarama işlemine geçilmelidir.

Lens setinin değişimi ve doğrulanması 10 dakika civarı sürse de kullanıcılar yoğun iş temposunda bu süreyi kayıp olarak görebiliyor. Ayrıca hassas lenslerin değişimi sırasında yaşanabilecek çarpma ya da düşürme sonucunda ciddi maliyetler ile karşı karşıya kalabiliyoruz.

 

Hexagon Manufacturing Intelligence tam da bu konuya yeni optik ölçüm sistemi Smartscan VR800 ile çözüm getirmiş.

Mekanik değişime ihtiyaç olmadan yazılım üzerinden çözünürlüğün ve ölçüm hacminin ayarlayabildiği bu sistemde 4 adet 20 MP lens bulunuyor ve çift stereo kamera olarak tanımlanıyor. 

Motorize lensler dijital zoom projeksiyon ile 5-12-20 MP arasında çözünürlük sağlıyor.  (X,Y çözünürlük aralığı 238- 49µ) Böylece aynı projede sadece detay odaklı alanlarda yüksek çözünürlük kullanarak datayı hafifletebiliyorsunuz.

Yazılım üzerinden her stereo kamera için 3 olmak üzere yazılım üzerinden 6 farklı ölçüm hacmine geçiş sağlanabiliyor. Ölçüm hacmi aralığı 160 mm - 800 mm

Stand üzerinde manuel, döner tabla ile yarı otomasyon, robot ve cobot uyumu ile tam  otomasyon olarak kullanılabiliyor.

Fotogrametri eklentisi ile daha büyük parçalarda ölçüm hassasiyetinin korunmasını sağlıyor.

SmartScan VR800 optik 3D tarama sistemi kalite kontrol için tam alanlı veriye ihtiyaç duyulan sektörlerde kullanılabilir. Örnek vermek gerekirse; eklemeli imalat ile üretilen parçalarda, havacılık airfoil geometrilerinde, karmaşık geometrilere sahip döküm parçalarda ve otomotiv sektöründe araç gövdesini oluşturan şekillendirilmiş sac parçalarda tüm yüzeylerinden 3D veri alınması daha detaylı kontrollere imkan tanıyor.  Optik tarama ile oluşturulan dijital ikiz ayrıca parçaların montaj uyumunun kontrolüne ve öngörülemeyen hataların tespitine imkan tanıyor.

 

2024 Mart ayında piyasaya sürülen bu sensöre yönelik kullanıcı deneyimleri henüz paylaşılmamış olsa da geliştirmeler verimlilik açısından epey ilgi çekici.

SmartScan VR800 hakkında daha fazla bilgi için : www.hexagon.com