İletişim formunu doldurarak sizinle iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçin

EVrenDEN EVrenE Nakliyeci | 3D Tarama ile Dijitalleşme

EVrenDEN EVrenE Nakliyeci | 3D Tarama ile Dijitalleşme

3D tarama cihazı, bir nevi evden eve nakliyecidir. Çünkü fiziksel dünyamızı dijital dünyaya taşır.

Etrafında gördüğün herhangi bir nesneyi, bulunduğun ortamı, hatta en sevdiğin arkadaşını bile tarayarak dijital dünyada arşivleyebilirsin.

Peki bunu fotoğrafla da yapmıyor muyuz? E yapıyoruz..

Ama yarın bir gün Metaverse’e geçtiğimizde 2 boyutlu ilişkiler kulağa pek de eğlenceli gelmiyor. Derinlik her zaman kazanır! Ayrıca nesnenin tüm boyutlarıyla birlikte dokusunu ve rengini de dijitale taşımak mümkün

 

Neden 3D Taramaya ihtiyaç duyarım?

Bir nesneyi tarayıp öte dünyaya gönderdikten sonra bu dünyada yapmak isteyip de yapamadığın ne varsa oraya kısmet oluyor. Orada dilediğin gibi eğip bükebilir, çarpabilir, sıkıştırabilir kısacası dilediğin gibi analiz edebilirsin. Atış serbest!

Bizim milyonlarca hücremiz varsa dijital dünya varlıklarının da var elbette. Tabi onların hücreleri noktalardan, üçgenlerden (mesh) ya da piksellerden oluşuyor.  Bu milyonlarca hücreden çok hassas boyutsal kontroller yapabilirsin. Kaostan beslenen dünyamızda atölyede üretilen o parçanın, sıcak kahven eşliğinde kusursuz tasarladığın CAD modeline hala ne kadar benzediğini merak ediyorsan artık çözümü biliyorsun.

Dilersen eklemeli imalat, 3D yazıcılar ile dijital varlıkları dünyaya geri getirebilir, çoğaltabilir, yine onlara dokunabilir veya konuşabilirsin ama cevap vereceklerini sanmıyorum.

“Yurtdışından X bedele alınıyordu şimdi yerli üretimle X/5 bedele yapılıyor!!!” haberlerinin kaynağı, yerlileştirme hareketinin ilk adımı “ Tersine Mühendislik” e giden yol da 3D taramadan geçiyor

 

3D Tarama yöntemleri neler?

Bir nesne hakkında nasıl bilgi sahibi oluruz? Ya dokunarak ya da görerek, değil mi.

3D tarama için de aynı durum geçerli. Tarama sistemleri temaslı (problu) ya da temassız (lazer, optik, endüstriyel tomografi) olabilir. Yani aynı örnekten yola çıkarak, evindeki ihtiyaca göre nakliyecini seçmek durumundasın diyebiliriz.

Görerek toplanan veri ile dokunarak toplanan veri niteliği/ niceliği farklılık gösterebilir ve bazı alanlarda birbirlerine göre üstünlük sağlarlar.

Fakat 3D tarama için genellikle temassız sistemlerin tercih edildiğini söyleyebiliriz, çünkü bu sistemlerin parça yüzeyinden kısa bir sürede daha çok noktadan (binler-milyonlar) veri toplama kapasitesi vardır. 

Lazer tarama: Mobilite ve hız avantajı

Optik (kameralı) tarama: Yüksek detay kalitesi ve hassasiyet avantajı

Fotogrametri: Farklı açılardan alınan 2D fotoğraflardan 3D veri elde edilir. Çok büyük parçalar ve yapılar için avantajlı

Endüstriyel tomografi: Nesnenin gözle görülmeyen iç kısımlarından veri alabilir, montaj uyumu ve malzeme kusurlarını tespit edebilir.

 

Bana özet geç dersen;

Elinde bir parça var ama CAD datası yoksa,

Daha önce talaşlı imalattan geçen parçayı bir sonraki siparişte daha kısa sürede işlemek istiyorsan,

Parçada hata oluşmadan kalıplara ya da ekipmanlara müdahale edebilmek istiyorsan

Ürettiğin her parçayı herhangi bir müşteri şikayetine karşı saklamak arşivlemek istiyorsan

Tasarımının prototipini en kısa sürede eline almak istiyorsan

Proteze, implanta ihtiyacın varsa ya da ihtiyacı olan birine destek olmak istiyorsan

Oyun ve animasyon üreticisiysen

Ürün geliştiriyorsan

3D Tarama teknolojilerini yakından takip etmeni öneririm.